Składniki
Na 3 porcje
Papryka
czerwona – 3 sztuki
Pomidory
– 4 sztuki
Ricotta – 6 łeżeczek
Oliwa
z oliwek - łyżeczka
Jogurt
naturalny – 6 łyżeczek
Czosnek
– 2 ząbki
Sól
Pieprz
Zioła
prowansalskie
Sposób przygotowania
Warzywa
umyć, pomidory sparzyć, jak wystygną obrać ze skórki i wyjąć pestki, robić to
tak, aby zgromadzić sok z pomidora, polecam nad sitkiem i miską. Paprykę
pokroić w cząstki, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C na 15-20 minut, tak
aby móc z łatwością zdjąć skórkę. Czosnek lekko zarumienić na patelni z
dodatkiem oliwy, dodać pomidory, posypać solą, podsmażyć. Dodać paprykę i
smażyć ok. 2 minut. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wystudzić, zblendować dodając sok z pomidorów tak, aby uzyskać
preferowaną konsystencję. Podawać z ricottą i
jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz