piątek, 31 sierpnia 2018

Krem z papryki i pomidorów

Składniki

Na 3 porcje

 

 

Papryka czerwona – 3 sztuki

Pomidory – 4 sztuki

Ricotta – 6 łeżeczek

Oliwa z oliwek - łyżeczka

Jogurt naturalny – 6 łyżeczek

Czosnek – 2 ząbki

Sól

Pieprz

Zioła prowansalskie

 

 

 

Sposób przygotowania

 

 

Warzywa umyć, pomidory sparzyć, jak wystygną obrać ze skórki i wyjąć pestki, robić to tak, aby zgromadzić sok z pomidora, polecam nad sitkiem i miską. Paprykę pokroić w cząstki, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C na 15-20 minut, tak aby móc z łatwością zdjąć skórkę. Czosnek lekko zarumienić na patelni z dodatkiem oliwy, dodać pomidory, posypać solą, podsmażyć. Dodać paprykę i smażyć ok. 2 minut. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wystudzić, zblendować dodając sok z pomidorów tak, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Podawać z ricottą i jogurtem naturalnym.

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz