Nazywana pierwszym owocem lata
Ważne
jest wnętrze a nie wygląd mówią… Cóż morela jest jednak doskonały przykładem na
to, że piękno i bogate wnętrze występują w przyrodzie naturalnie i mogą iść ze
sobą w parze. Zdrowa, promienna skóra to
pierwsza korzyść ze spożywania tego owocu
jaka się nam nasuwa. Witamina E, beta-karoten, antyoksydanty są wręcz
pożądane przez naszą skórę. Ponadto morele łagodzą objawy egzemy, świerzbu i
innych chorób skóry.
Dwie
morela to połowa dziennego zapotrzebowania na
karotenoidy. Chronią one nasz wzrok przed zmianami związanymi ze starzeniem
się, nadają skórze delikatny kolor opalenizny a także chronią przed
promieniowaniem UV podczas opalania, są przeciwutleniaczami zatem ich korzystne
działanie na organizm ma szeroki zakres.
Morele
są źródłem katechin, związków o działaniu m.in. przeciwnowotworowym,
przeciwmiażdżycowym, zapobiegającym chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Katechiny mogą przyczyniać się do zmniejszenia stanu zapalnego, przewlekły stan
zapalny jest czynnikiem inicjującym rozwój wielu chorób.
Będąc
bogatym źródłem potasu i wspomnianych już przeciwutleniaczy wpływają korzystnie
na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają ciśnienie krwi.
Morele
wspomagają również gospodarkę wodną, działając moczopędnie i przeciwdziałając
zatrzymywaniu wody w organizmie.
Morele
jako źródło wapnia mają również znaczenie w profilaktyce osteoporozy.
Dostarczając
błonnik, zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, przyczyniają się do utrzymania w dobrej
kondycji całego przewodu pokarmowego, usprawniają pracę jelit i pomagają usunąć zaparcia.
Sok z
moreli lub morele ugotowane na parze są stosowane jako środek obniżający
gorączkę i łagodzący objawy przeziębienia. Olejek morelowy ma działanie wykrztuśne,
wydaje się być również skuteczny w zapobieganiu astmie i łagodzeniu jej
objawów.
Wybierając
morele najlepiej sięgnąć po te lekko miękkie, będą dojrzałe, smaczne i
najbardziej wartościowe.
Jakieś wady?
Podobno nie ma ideałów, chyba że jest się Małą Mi… Morela nie jest, dlatego u
osób mających problemy z trawieniem może powodować kwaśne odbijania, pieczenie,
wzdęcia. Poza tym chorzy na astmę powinni wybierać świeże morele najlepiej z
ekouprawy a unikać moreli suszonych zawierających konserwanty mogące nasilać
objawy choroby. Morele suszone z dodatkiem konserwantów mają jaskrowo
pomarańczowy kolor, suszone naturalnie mają lekko brunatny odcień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz