Kremy to
zdecydowanie moja ulubiona forma zup, dostarczają co prawda mniejsze ilości
błonnika (ze względu na poziom rozdrobnienia warzyw), ale są bardziej
lekkostrawne a żyjąc w nieformalnym związku z Zespołem Jelita Drażliwego uczysz
się, że nadmiar błonnika w diecie niekoniecznie służy twojemu dobru. Dodatkowo
porcja kremu dostarcza niespełna 200 kcal.
Składniki na 3 porcje
Brokuł
Seler naciowy – ½ sztuki
Ziemniak
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Ser gorgonzola – 90g tj. ok. 3 plastry
Sól – ½ łyżeczki
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie umyć,
ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej lekko
posolonej wody. Po 10 minutach dodać brokuły podzielone na mniejsze części,
zarówno różyczki jak i niezdrewniałą część łodygi a także seler naciowy.
Gotować ok. 5 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. wystudzić i zblendować. Warzywa ugotować też można na rosole. Podawać z
jogurtem i gorgonzolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz