piątek, 24 maja 2019

Krem z brokułów i selera naciowego

Kremy to zdecydowanie moja ulubiona forma zup, dostarczają co prawda mniejsze ilości błonnika (ze względu na poziom rozdrobnienia warzyw), ale są bardziej lekkostrawne a żyjąc w nieformalnym związku z Zespołem Jelita Drażliwego uczysz się, że nadmiar błonnika w diecie niekoniecznie służy twojemu dobru. Dodatkowo porcja kremu dostarcza niespełna 200 kcal.

 

Składniki na 3 porcje

 

Brokuł

Seler naciowy – ½ sztuki

Ziemniak

Jogurt naturalny – 3 łyżki

Ser gorgonzola – 90g tj. ok. 3 plastry

Sól – ½ łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania

 

Warzywa dokładnie umyć, ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej lekko posolonej wody. Po 10 minutach dodać brokuły podzielone na mniejsze części, zarówno różyczki jak i niezdrewniałą część łodygi a także seler naciowy. Gotować ok. 5 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. wystudzić i zblendować. Warzywa ugotować też można na rosole. Podawać z jogurtem i gorgonzolą.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz