środa, 30 czerwca 2021

Makaron w sosie szparagowym




Sezon na szparagi jest zbyt krótki, choć w moim przypadku może to i dobrze, ponieważ najbardziej lubię je w wersji mocno NIE fit, może i gotowane na parze, ale otulone masłem i bułką tartą.

 

 

Składniki

Na 3 porcje

 

·       Makaron (u mnie świderki Lubella) – 180g

·       Szparagi zielone – 500g

·       Pomidorki – 250g

·       Oliwa

·       Sól

·       Sok z cytryny – kilka kropli

·       Pieprz biały

 

Sposób przygotowania

 

Szparagi umyć, obrać i odciąć główki. Do gotującej się, posolonej wody wrzucić jedynie główki, gotować 2-3 minuty. Następnie w tej samej wodzie ugotować łodyżki, miękkie zblendują się ładniej niż al dente. Po ugotowaniu odlewam wodę i używam jej do gotowania makaronu, pozostawiam jedynie ok. ½ szklanki, również w celu ułatwienia blendowanie.

          Pomidorki podsmażyć na oliwie 5-7 minut. Dodać zblendowane łodyżki szparagów i ugotowany makaron. Gotować na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody.

          Na końcu dodać główki szparagów i doprawić sokiem z cytryny i pieprzem.

 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz